Tijdens één van de ceremonies die WillemWout bijwoonde bij zijn Oglala Lakota familie kreeg hij een krachtig droombeeld van de bouwstenen van een cyclische tijdstelling. In dat beeld werd hij uitgenodigd in de tipi van de grootmoeders, de draagsters van het eeuwenouden weten van de Lakota. Zij lieten hem de bouwstenen van een cyclische tijdstelling zien, die de wijsheid van het volk in zich draagt.
Tijdstelling cycli: scheppende en vormgevende krachten
In de jaren die daarop volgden heeft WillemWout getracht de bouwstenen op de juiste manier in elkaar te passen. Het resultaat daarvan is de tijdstelling van 560 dagen. Deze bestaat uit twee cycli: één van 20 en één van 14 dagen. Die dagen zijn allemaal verbonden aan een kracht: 20 scheppende en 14 vormgevende krachten. Deze krachten zijn ontleend aan de Lakota mythologie, astronomie en/of geschiedverhalen.
Iedere dag in de tijdstelling van 560 dagen bestaat uit een unieke combinatie van een scheppende en vormgevende kracht. Daarnaast is de tijdstelling opgebouwd uit vier seizoenen van 140 dagen: Inyan, Maka, Skan en Wi.
Ben je benieuwd naar welke krachten er vandaag – of bijvoorbeeld op je geboortedag – gelden? WillemWout heeft de krachten verzameld. Wanneer je op de website komt zie je automatisch welke dagtekens er op de huidige dag gelden. Je kunt ook op zoek naar de tekens die op een voor jou belangrijke dag golden of gelden. Door op de tekens te klikken krijg je een uitgebreide beschrijving van wat die krachten betekenen.
In 2004 heeft WillemWout, samen met zijn zoon, een boek geschreven waarin de tijdstelling beknopt wordt beschreven. Dit boek, De Tijd van de Dochter, is inmiddels door veel mensen gelezen en heeft bij hen een interesse gewekt voor de krachten. Velen van hen volgden de tijdstelling een cyclus lang en wilden er vervolgens meer over weten.
Daarom heeft WillemWout, samen met zijn dochter een tweede boek geschreven: Nunwé. Deze uitgave is een vervolg op en een verbetering van De Tijd van de Dochter. Om de abstracte tekst van het boek toegankelijk te maken is niet alleen de tekst volledig herzien, maar zijn er ook een viertal posters en een kaartspel gemaakt die de teksten ondersteunen. Om verschillende redenen leek het een waardevolle toevoeging om de tijdstelling tevens op internet beschikbaar te stellen voor eenieder die er interesse in heeft. De teksten op de website zijn allemaal ontleend aan het boek Nunwé. Of en wanneer dit boek zal verschijnen, is nog een vraag. Het ligt er om gelezen te worden!