Inipi

Een inipi-ceremonie, ook wel bekend als sweat-lodge of zweethut, is onderdeel van een eeuwenoude traditie. Een plek van heling, spirituele groei en reiniging.

De inipi wordt al duizenden jaren door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika gebruikt. Zoals de warmte van de zon en het water op aarde wolken en regen vormen die alles op aarde voeden, zo worden tijdens de inipi-ceremonie de hitte van de stenen en het water bij elkaar gebracht om de mens te voeden. Hierdoor brengt de ceremonie je terug in contact met aarde, jouw adem, en symboliseert het een wedergeboorte.

Piya wiconi –making life over

Het herstelt de verbindingen met de elementen waaruit het leven is opgebouwd en biedt van daaruit de mogelijkheid om opnieuw het leven in te kijken. De vier windrichtingen, de hemel en de aarde komen samen in de zevende richting: het hart van de mens, de Liefde, de Eenheid in Alles.

De Inipi


Ni is het leven van de mens. Het is ook de adem, dat wat de mens zijn kracht geeft. De i-ni-ti, de reinigingshut, is een lage hut van wilgentakken die wordt afgedekt met dekens. In het midden van de hut is in de aarde een put uitgegraven. Hete stenen, inyan, worden vanuit het vuur de hut ingedragen en in de put gelegd. Nu wordt de deur, de toegang tot de hut, gesloten en wordt er water over de hete stenen gegoten. De i-ni-pi, de reinigings- of purificatieceremonie, begint.

Helen op fysiek,  mentaal en spiritueel niveau

De inipi is een krachtig zuiveringsritueel. Het doel is om je geest en lichaam te reinigen en te helen op de drie lagen van het menselijk bestaan:

De inipi heeft een aantal gebedsrondes waarbij water over de stenen wordt gegoten en traditionele gebedsliederen worden gezongen. Tussen de rondes door gaat de deur van de hut open terwijl de mensen in de hut blijven.

Adem is je kracht, je levensenergie

De stenen brengen je naar het hier en nu, naar jouw adem. Ze brengen je terug bij je kern en dat in jou wat om adem vraagt. Ze zorgen ervoor dat je in aanraking komt met dat wat in jou leeft. De stenen leren je om bewust bij je adem te zijn. En je adem is je kracht, je levensenergie, het hier en nu!

De ceremonie is een geschenk.

De ceremonie is een geschenk, geen product, belevenis of dienst. We vragen daarom ook geen betaling voor de ceremonie. Een bijdrage in de kosten die we maken is wel dringend gewenst: wij kopen hout, stenen, dekens en de vele materialen die bij de ceremonie horen. Daarnaast ondersteunen wij, ook met giften, ceremonies elders in de wereld (o.a. Colombia, South Dakota, Texas).

Als bijdrage aan die kosten wordt € 65 gevraagd.

Volgens de traditie geef je voorafgaand aan een ceremonie pijptabak aan de watergieter: tabak hoort bij de ceremonie als een plantmedicijn voor het uitdrukken van dank. 

Er wordt niet gerookt op de plek en mobiele telefoons blijven uit.

Het is mogelijk om op een ander moment dan in de agenda vermeldt staat één of meerdere hutten te doen, ook voor groepen. Je kunt je vraag of voorstel bij ons neerleggen.

Is het de eerste keer dat je bij de hut komt? Meld je dan aan en we sturen je meer (praktische) informatie over de Inipi op Stoutenburg.

Reacties zijn gesloten.