Zweethut

De Inipi – het huis van de adem.

Een Inipi-ceremonie, ook wel bekend als sweat-lodge of zweethut, is onderdeel van een eeuwenoude traditie. Een plek van heling, spirituele groei en reiniging.

De oorsprong van de Inipi

De Inipi wordt al duizenden jaren door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika gebruikt. Zoals de warmte van de zon en het water op de aarde de wolken en regen vormen die alles op aarde voeden, zo worden tijdens de Inipi-ceremonie de hitte van de stenen en het water bij elkaar gebracht om de mens te voeden. Hierdoor brengt de ceremonie je terug in contact met aarde, jouw adem, en symboliseert het een wedergeboorte.

Zweethutceremonie

Piya wiconi – the making over of life

Het herstelt de verbindingen met de elementen waaruit het leven is opgebouwd en biedt van daaruit de mogelijkheid om opnieuw het leven in te kijken. De vier elementen – aarde, water, lucht en vuur – en de krachten van de vier winden, de hemel en de aarde komen samen in de zevende richting: het hart van de mens, de Liefde, de Eenheid in Alles.

De zweethutceremonie

Ni is het leven van de mens. Het is ook de adem, dat wat de mens zijn kracht geeft. De i-ni-ti, ofwel reinigingshut, is een lage hut van wilgentakken die wordt afgedekt met dekens. In het midden van de hut is in de aarde een put uitgegraven. Hete stenen, inyan, worden vanuit het vuur de hut ingedragen en in de put gelegd. Nu wordt de deur gesloten en wordt er water over de hete stenen gegoten. De i-ni-pi, de reinigings- of purificatieceremonie, begint.

De zweethutceremonie is een oerkrachtig zuiveringsritueel. Het doel is om je geest en lichaam te reinigen en te helen op de drie lagen van het menselijk bestaan:

  • het fysiek / emotionele lichaam
  • het mentaal / geestelijke lichaam
  • het spirituele lichaam

In de Inipi ervaar je in het algemeen vier gebedsrondes waarbij water over de stenen wordt gegoten en traditionele gebedsliederen worden gezongen. Tussen de rondes door gaat de deur van de hut open terwijl de mensen in de hut blijven.

 

 

De Inipi-ceremonies worden geleid door WillemWout de Klerk en Stichting Woptura.

Als bijdrage aan de kosten wordt er € 65 gevraagd. Voor de ceremonie ben je vrij om te geven.

Wanneer is er een zweethut? 

Hieronder vindt je de data van de Inipi-ceremonies en door wie die gegeven worden.

 

Is het de eerste keer dat je bij de hut komt? Dan mag je je aanmelden en sturen we je meer (praktische) informatie over de Inipi op Stoutenburg.

Je bent van harte welkom!

Naast de hierboven genoemde data is het mogelijk om buiten deze data één of meerdere hutten te doen. Je kunt je vraag of voorstel  via het contactformulier bij ons neerleggen.

Reageren is niet mogelijk