Inipi (zweethut)

Zweethutceremonie de Inipi – het huis van de adem.

 

De inipi, ook wel bekend als een zweethutceremonie, is onderdeel van de eeuwenoude indiaanse traditie zoals die nog steeds leeft onder de Noord Amerikaanse indianen. De zweethut is een plek van heling, spirituele groei en reiniging.

De oorsprong van de Inipi

De inipi wordt al duizenden jaren door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika gebruikt. Zoals de warmte van de zon en het water op de aarde de wolken en regen vormen die alles op aarde voeden, zo worden tijdens de inipi-ceremonie de hitte van de stenen en het water bij elkaar gebracht om de mens te voeden. Hierdoor brengt de ceremonie je terug in contact met aarde, jouw adem, en symboliseert het een wedergeboorte.

Zweethutceremonie

Piya wiconi – the making over of life

Het herstelt de verbindingen met de elementen waaruit het leven is opgebouwd en biedt van daaruit de mogelijkheid om opnieuw het leven in te kijken. De vier elementen – aarde, water, lucht en vuur – en de krachten van de vier winden, de hemel en de aarde komen samen in de zevende richting: het hart van de mens, de Liefde, de Eenheid in Alles.

De zweethutceremonie

Ni is het leven van de mens. Het is ook de adem, dat wat de mens zijn kracht geeft. De i-ni-ti, ofwel reinigingshut, is een lage hut van wilgentakken die wordt afgedekt met dekens. In het midden van de hut is in de aarde een put uitgegraven. Hete stenen, inyan, worden vanuit het vuur de hut ingedragen en in de put gelegd. Nu wordt de deur gesloten en wordt er water over de hete stenen gegoten. De i-ni-pi, de reinigings- of purificatieceremonie, begint.

De zweethutceremonie is een oerkrachtig zuiveringsritueel. Het doel is om je geest en lichaam te reinigen en te helen op de drie lagen van het menselijk bestaan:

  • het fysiek / emotionele lichaam
  • het mentaal / geestelijke lichaam
  • het spirituele lichaam

De zweethutceremonie kent over het algemeen vier gebedsrondes waarbij water over de stenen wordt gegoten en traditionele gebedsliederen worden gezongen. Tussen de rondes door gaat de deur van de hut open terwijl de mensen in de hut blijven.

De inipiceremonies worden geleid door Willem Wout de Klerk.

Wanneer is er een zweethut? 

Hieronder vind je de data van de ceremonies die gehouden worden. Omdat er in Zeeland vergelijkbare inipi’s worden gehouden, zijn ook die ceremonies in dit overzicht opgenomen.

Als bijdrage aan de kosten wordt er € 55 gevraagd. Voor de ceremonie ben je vrij om te geven.

Je kunt naar de volgende maanden door op de (blauwe) pijltjes te klikken. Als je een datum hebt gevonden en op de bijbehorende ceremonie klikt, zie je meer details van de ceremonie op die datum.

Is het de eerste keer dat je bij de hut komt? Neem dan contact met ons op. We sturen je alle informatie over de inipi die je nodig hebt voor de ceremonie.

Naast de hierboven genoemde data is het mogelijk om buiten deze data één of meerdere hutten te doen. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Reageren is niet mogelijk