Woptura

 

Woptura was heilig man en medicijnman in de traditie van de Oglala Lakota Sioux. Hij leefde lange tijd als vrij mens aan de noordelijke voet van de Paha Sapa, the Sacred Black Hills. Samen met Tasunke Witko, the Sacred, Mystical en Inspired Horse (beter bekend als Crazy Horse) en de rest van het volk vocht Woptura voor het hoogste goed van de Mensheid: vrijheid. Uiteindelijk verloren zij dit gevecht waarna de Lakota gedwongen werden om op reservaten te leven waar ze tot op de dag van vandaag wonen. Hier staan de inipi en de stenen nog steeds centraal op het pad van het ontwaken, the Good Red Road en het verstaan van Wakan Tanka, het Grote Mysterie. 

In de woorden van Unchi, grootmoeder:

“If you can make it in the lodge, you can make it in every situation in life!”

De stenen, inyan, vormen het gloeiende hart van de Lakota traditie en kosmologie. In het Medicijn van de Stenen is de lijn van Woptura voortgezet.

De zoon van Woptura was Charles ‘Horn’ Chips, en diens zoon was Ellis. Ellis, woonachtig op het Pine Ridge Reservaat, trouwde met Victoria van het Rosebud Reservaat, die wij allen kennen als Unchi, grootmoeder. Ze kregen vier zoons, de vierde generatie Woptura. Hun zoon Charles was de leermeester van WillemWout. 

Reacties zijn gesloten.