Over WillemWout

Het Rode Pad, 24 jaar zweethutceremonies geleid door WillemWout de Klerk.

WillemWout
Vroeg in de jaren ’90 deed WillemWout een VisionQuest. Een vriendin vertelde hem hierover en het leek hem wel een goed idee gezien de situatie waarin hij zat. Een scheiding, een baan die ophield, zoekende naar hoe hij richting kon geven aan zijn leven ……

In de VisionQuest had WillemWout een visioen en op zoek naar een antwoord kwam hij in contact met Charles Chipps, een afstammeling van Woptura. Na verschillende zweethutten en het delen van het visioen, nodigde Charles hem uit om in de zomer van 1994 op het land van zijn voorouders, de Oglala Lakota, deel te nemen aan de Ellis Chipps Memorial Sundance:

“You come do the Sundance and you will get all the answers you need!”

In de daaropvolgende 8 jaar vloog WillemWout elke zomer naar Amerika. Daar nam hij als Eagledancer deel aan de Sundance bij de Lakota. De jaren daarna ging hij met tussenpozen als helper de dans in. Zo kwam hij onder andere in aanraking met de Inipi, de zweethut ceremonie en het medicijn van de stenen. Nadat hij voor de tweede keer aan de Sundance had deel genomen, zei de familie:

“If you really want to know what these things are about, you go home and start your own lodge. Stop everything you are doing and take care of the stones.”

Zo geschiedde. Bij terugkomst in Nederland kwam hij in contact met een monnik die hem aanbood om een zweethut te bouwen op de grond bij het klooster van Stoutenburg. Sinds oktober 1995 leidt WillemWout daar de zweethutceremonies.

“Ik ben de stenen”

De stenen brengen je naar het hier en nu, naar jouw adem. Ze brengen je terug bij je kern en dat in jou wat om adem vraagt. Ze zorgen ervoor dat je in aanraking komt met dat wat in jou leeft. De stenen leren je om bewust bij je adem te zijn. En je adem, zo zegt WillemWout, is je kracht, je levensenergie, het hier en nu! 

 

 

Over Woptura

Woptura was heilig man en medicijnman in de traditie van de Oglala Lakota Sioux. Hij leefde lange tijd als vrij mens aan de noorderlijke voet van de Paha Sapa, the Sacred Black Hills. Samen met Tasunke Witko, the Sacred, Mystical en Inspired Horse (beter bekend als Crazy Horse) en de rest van het volk vocht Woptura voor het hoogste goed van de Mensheid: vrijheid. Uiteindelijk verloren zij dit gevecht waarna de Lakota gedwongen werden om op reservaten te leven waar ze tot op de dag van vandaag wonen. Hier staan de Inipi en de stenen nog steeds centraal op het pad van het ontwaken, the Good Red Road en het verstaan van Wakan Tanka, het Grote Mysterie. In de woorden van Unchi, grootmoeder:

“If you can make it in the lodge, you can make it in every situation in life!”

De stenen, Inyan, vormen het gloeiende hart van de Lakota traditie en kosmologie. In het Medicijn van de Stenen is de lijn van Woptura voortgezet.

Reageren is niet mogelijk