Over WillemWout

In 1995 leerde WillemWout bij de Oglala Lakota Sioux in South Dakota USA de tradities en gebruiken zoals zij die al generaties lang kennen. Hij nam deze kennis en ervaring mee terug naar Nederland en van hieruit naar Colombia, waar hij sinds 2019 woont. Op afstand blijft hij verbonden met de ceremonies in Stoutenburg en zet hij zijn gebed voort.

Vroeg in de jaren ’90 deed WillemWout een VisionQuest. Een vriendin vertelde hem hierover en het leek hem wel een goed idee gezien de situatie waarin hij zat. Een scheiding, een baan die ophield, zoekende naar hoe hij richting kon geven aan zijn leven ……

In de VisionQuest had WillemWout een visioen en op zoek naar een antwoord kwam hij in contact met Charles Chipps, een afstammeling van Woptura. Na verschillende zweethutten en het delen van het visioen, nodigde Charles hem uit om in de zomer van 1994 op het land van zijn voorouders, de Oglala Lakota, deel te nemen aan de Ellis Chipps Memorial Sundance:

“You come do the Sundance and you will get all the answers you need!”

In de daaropvolgende 8 jaar vloog WillemWout elke zomer naar Amerika. Daar nam hij als Eagledancer deel aan de Sundance bij de Lakota. De jaren daarna ging hij met tussenpozen als helper de dans in. Zo kwam hij onder andere in aanraking met de inipi, de zweethut ceremonie en het medicijn van de stenen. Nadat hij voor de tweede keer aan de Sundance had deel genomen, zei de familie:

“If you really want to know what these things are about, you go home and start your own lodge. Stop everything you are doing and take care of the stones.”

Zo geschiedde. Bij terugkomst in Nederland kwam hij in contact met een pater, wonend in het toentertijd door Fransiscanen bewoonde Klooster Stoutenburg. Deze pater bood hem aan om een zweethut te bouwen op de grond bij het klooster. Vanaf oktober 1995 leidde WillemWout daar de zweethutceremonies.

In 2019 verhuisde hij naar Colombia, om daar het medicijn verder te brengen. Er is een nauwe verbinding tussen Stoutenburg en Cali, tussen WillemWout en de Woptura tiospaye. Zowel spiritueel als materieel ondersteunt de Woptura tiospaye WillemWout en er zijn regelmatig uitwisselingen.

Reacties zijn gesloten.